Viomaza kai Vioaerio

Βιοαέριο, κορυφαία τεχνολογία πράσινης ενέργειας

Οργανικά / ζωικά / βιομηχανικών τροφίμων απόβλητα

ενεργειακές καλλιέργειες, γεωργικά υπολείμματα

Image module

Στον τομέα των ΑΠΕ, η BIG SOLAR, αναπτύσσει δραστηριότητα και στην παραγωγή ενέργειας από Βιοαέριο, ως επενδυτής, πάροχος τεχνολογίας, προμηθευτής εξοπλισμού αλλά και EPC contractor.

Διαθέτει υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και κατασκευαστική εμπειρία, ιδιαίτερα όσον αφορά σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια και βιοαέριο, έχοντας υλοποιήσει έργα συνολικής ισχύος 30 MW περίπου. Αναλαμβάνει έργα ως EPC Contractor, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις από την ανάπτυξη και το σχεδιασμό, έως την προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή και την έναρξη λειτουργίας.

Η αδιαμφισβήτητη προστιθέμενη αξία της BIG SOLAR για έναν επενδυτή Βιοαερίου, προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι, μετά από πολυετή έρευνα στον κλάδο και τις διαθέσιμες τεχνολογίες, προχώρησε στην υλοποίηση του πρώτου ιδιόκτητου έργου Βιοαερίου, στην περιοχή της Πέλλας, ισχύος 1 MW, το οποίο και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Συγκεκριμένα η BIG SOLAR παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες:

 • Μελέτες Βιωσιμότητας (Feasibility studies)
 • Σχεδιασμό Βέλτιστης Λύσης
 • Κατασκευή και επίβλεψη
 • Έναρξη λειτουργίας (commissioning) του Σταθμού
 • Επίβλεψη κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας της μονάδας
 • Online παρακολούθηση της μονάδας και συμβουλευτικές παρεμβάσεις

Η BIG SOLAR έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία FARMATIC Anlagenbau GmbH (FFE-SOLUTIONS), που έχει εμπειρία 50 χρόνων ως κατασκευαστής μεταλλικών δεξαμενών, σιλό, έργων βιοαερίου και επεξεργασίας αποβλήτων.

Image module
Image module

Κάθετος Αντιδραστήρας

Image module

Κεντρικός Αναδευτήρας

Image module

Εναλλάκτης εξωτερικός

Τα βασικά σημεία υπεροχής της τεχνολογίας που εφαρμόζει η BIG SOLAR

Οι Κάθετοι και Συνεχούς Ανάδευσης Αντιδραστήρες (CSTR) Υψηλής Απόδοσης (VERTICALLY STIRRED HIGH PERFORMANCE DIGESTERS).
Οι Κάθετοι Μεταλλικοί αντιδραστήρες είναι το «σήμα κατατεθέν» της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η BIG SOLAR και προτείνονται για κάθε έργο βιοαερίου ≥ 500 kW. Λειτουργούν ως Κεντρικοί Χωνευτήρες σε μία αναερόβια λειτουργία 2-σταδίων, που προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση βιοαερίου. Ο σχεδιασμός και τα υλικά κατασκευής εξασφαλίζουν τις βέλτιστες επιδόσεις.

Κατασκευασμένοι από συναρμολογούμενα πάνελ χάλυβα με επίστρωση γυαλιού, συνδέονται με συνδέσμους ειδικής κατασκευής για προστασία από διαρροή σε συστολή-διαστολή και οξειδωτικές συνθήκες εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η συναρμολόγηση του αντιδραστήρα γίνεται πολύ γρήγορα, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο κατασκευής της μονάδας. Το ειδικό σύστημα συναρμολόγησης που εφαρμόζεται δεν απαιτεί τη συνδρομή καμίας σκαλωσιάς ούτε γερανού.

Κεντρικοί Αναδευτήρες
Οι αναδευτήρες επιλέγονται ανάλογα με τη σύνθεση της πρώτης ύλης και έχουν δύο ή τρία σετ φτερωτών. Εγκαθίστανται με την προσθήκη εξωτερικού μοτέρ που διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία με χαμηλή απαίτηση συντήρησης. Οι κεντρικοί αναδευτήρες μπορούν να απομακρυνθούν δια της οροφής της δεξαμενής, προκειμένου να επιθεωρηθούν ή να επισκευαστούν χωρίς να απαιτείται να αδειάσει το περιεχόμενο της δεξαμενής όσο διαρκεί η επισκευή.

Εναλλάκτης εξωτερικός

Πλεονεκτήματα

 • Εξάλειψη φαινομένου επικαθήσεων συσσωματώσεων πάνω στα συστήματα θέρμανσης που τοποθετούνται εσωτερικά.
 • Μεγάλη επιφάνεια για ανταλλαγή θερμότητας.
 • Πολύ υψηλοί ρυθμοί ανταλλαγής θερμότητας.
 • Εύκολη αντικατάσταση επί μέρους εξαρτημάτων.
 • Ανυπαρξία αναγκαιότητας συντήρησης.
Image module

Αυτοματοποίηση λειτουργίας και έλεγχος μέσω SCADA

Η λειτουργία της μονάδας ελέγχεται και επιβλέπεται μέσα από ένα σύστημα SCADA. Το σύνολο του εξοπλισμού καθώς και η διαδικασία παραγωγής του βιοαερίου, συμπεριλαμβανομένων των χωνευτήρων, του βοηθητικού εξοπλισμού, αυτόματων βαλβίδων και αισθητήρων, όπως επίσης και των ρευμάτων τροφοδοσίας της πρώτης ύλης και της ροής της μέσα στο σύστημα, απεικονίζονται στην οθόνη του υπολογιστή της μονάδας. Ο χειριστής της μονάδας μπορεί να μεταβάλει τις ρυθμίσεις της αυτόματης λειτουργίας. Επιπρόσθετα, οι λειτουργικές παράμετροι καταγράφονται, αρχειοθετούνται και παριστάνονται σε διαγράμματα. Απομακρυσμένος έλεγχος της μονάδας (remote control) είναι δυνατός, και σήματα alarms στέλνονται αυτόματα σε μορφή κειμένου σε κινητό τηλέφωνο ή tablet.

Image module

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ -ΣΗΜΕΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η BIG SOLAR

 • Μεγαλύτερη απόδοση βιοαερίου χάρη στη συνεχόμενη και καλύτερη ανάδευση και ομογενοποίηση της πρώτης ύλης στον αντιδραστήρα.
 • Διαχείριση μεγάλης ποικιλίας πρώτων υλών (οργανικά απόβλητα από εστιατόρια, βιομηχανίες τροφίμων, σφαγεία, λίπη και έλαια) σε αντίθεση με τις απλές αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες βιοαερίου που διαχειρίζονται κυρίως κοπριά και ενσίρωμα.
 • Η συνεχής ανάδευση στους αντιδραστήρες εμποδίζει τη δημιουργία συσσωματώσεων, επικαθήσεων και επιπλεόντων στρώσεων.
 • Η δημιουργία αφρισμού λόγω της χώνευσης πολύπλοκων υποστρωμάτων είναι σαφώς μειωμένη, χάρη στη τεχνολογία σχεδιασμού.
 • Ο σχεδιασμός και ο εξοπλισμός επιτρέπουν τη συντήρηση της μονάδας κατά τη διάρκεια λειτουργίας της.
 • Κάθε μονάδα βιοαερίου αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερη περίπτωση και ο σχεδιασμός της αποσκοπεί στον άριστο συνδυασμό των δεδομένων και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των αναγκών του επενδυτή.
 • Σύντομο χρονικό διάστημα κατασκευής και ταχεία θέση σε λειτουργία, με χρήση προσαρμοζόμενων προκατασκευασμένων στοιχείων του συστήματος.
 • Υψηλός βαθμός απόδοσης της επένδυσης που επιτυγχάνεται χάρη στην ποιότητα του σχεδιασμού και των υλικών κατασκευής, τα εξαιρετικά χαμηλά κόστη λειτουργίας και συντήρησης, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας της μονάδας.