Το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος απέκτησε τη δική του (φωτοβολταϊκή) στέγη

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης μία από τις ελάχιστες “οάσεις” στην κατασκευαστική έρημο που διανύουμε είναι η ανάπτυξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο χώρο του παλιού Ιπποδρόμου στο Φάληρο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν και ξεκίνησε η κατασκευή του, το έργο κύλησε ομαλά χωρίς τις γνωστές “ίντριγκες” που συναντάμε διαρκώς στα δημόσια έργα της χώρας. Το χρονοδιάγραμμα σφιχτό, έχει τηρηθεί σχεδόν απόλυτα.

Τώρα, εδώ και λίγες εβδομάδες το κτιριακό συγκρότημα του Κέντρου Πολιτισμού απέκτησε επιτέλους τη δική του “στέγη”. Μία στέγη μοναδική καθώς εδράζεται πάνω από τη στέγη του κτιρίου. Είναι 100% φωτοβολταϊκή και είναι μία από τις πρωτοπορίες του ΚΠΙΣΝ.

Η ολοκλήρωση της αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κατασκευής και σε όλη τη χρονική περίοδο που κομμάτι-κομμάτι τοποθετούνταν σαν ένα τεράστιο παζλ, το άγχος υπήρχε. Άλλωστε δεν έχει υπάρξει παρόμοιο εγχείρημα στην Ελλάδα.

ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ
Το στέγαστρο του Κέντρου Πολιτισμού είναι μία έμπνευση του δημιουργού του ΚΠΙΣΝ Renzo Piano. Σχεδιάστηκε για να δίνει την εντύπωση ότι “αιωρείται” πανω από το κτιριακό συγκρότημα. Έχει διαστάσεις 100×100 μέτρα ενώ στο σύνολο του αποτελείται από 717 προκατασκευασμένα τμήματα. Στη θέση του βρίσκεται χάρη σε 40 δυνατούς μεταλλικούς στύλους ενώ το υψηλότερο σημείο που βρίσκεται το στέγαστρο είναι 46 μέτρα από το έδαφος.

Όπως παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το στέγαστρο με την περίτεχνη σύνθεση και τις ιδιαίτερες κατασκευαστικές απαιτήσεις, αποτελεί ένα παγκόσμιο κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα.
Πέραν, όμως, των τεχνικών και αισθητικών χαρακτηριστικών του, το στέγαστρο αναλαμβάνει έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για τη βέλτιστη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και την περιβαλλοντική βιωσιμότητά του. Το ενεργειακό στέγαστρο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 2GWh ανά έτος, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων των κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), καθώς και στον στόχο για ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 /ρύπων.

Η κατασκευαστική ολοκλήρωση του ΚΠΙΣΝ αναμένεται να επιτευχθεί μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2016, οπότε το έργο θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό δημόσιο, την κοινωνία και τους πολίτες. Οι πόρτες αναμένεται να ανοίξουν για το Κοινό μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2017.

«Ένα λεπτεπίλεπτο επιστέγασμα που όχι μόνο θα συλλέγει ενέργεια από τον αττικό ουρανό αλλά θα βρίσκεται σε συνεχή χρωματικό διάλογο μαζί του, μέσα από το υπέροχο φυσικό φως και τις ανακλάσεις, ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα στο Σαρωνικό. Το ΚΠΙΣΝ «θα είναι το πρώτο κτίριο στην Ευρώπη που θα λάβει την ανώτερη διεθνή πιστοποίηση για πράσινο κτίριο, την πιστοποίηση Leed Platinum».

«Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους €596 εκατομμυρίων, καθώς και την πιο δυνατή επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας».

Την κατασκευή και ολοκλήρωση αυτού του κοσμήματος έχει αναλάβει η Κοινοπραξία IMPREGILO S.p.A. – ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και η BIGSOLAR AE ως Σύμβουλος και εκπρόσωπος της Γερμανικής Εταιρίας κατασκευής των φωτοβολταικών πλαισιών Sunovation και ως Προμηθευτής των Inverters .

Οι προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως σύμβουλοι ήταν η αποδοτικότητα των πλαισίων που έπρεπε να είναι ιδιαίτερα υψηλή και η προσπελασιμότητα πάνω στο στέγαστρο δεδομένου ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν κενά στην τοποθέτηση των πλαισίων (walkability) έτσι ώστε η εγκατεστημένη ισχύς του στεγάστρου να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Για όλους τους παραπάνω λόγους τα πλαίσια που επελέγησαν, αποτελούνται από τρείς στρώσεις γυαλιού 3mm-3mm-8mm, η αποδοτικότητα είναι 17,7%, το βάρος κάθε πλαισίου είναι 61,2 κιλά, η ονομαστική ισχύς 285W/πλαίσιο και οι κυψέλες είναι μονοκρυσταλλικές τελευταίας τεχνολογίας PERC.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share